top of page
Visegradi40 Vércukor.jpg

Diabetológiai Szakrendelés

Rendelési idő: 

hétfőn  és csütörtökön15h-tól 18h-ig

kedden: 12h-tól 18h-ig

Mikor érdemes diabetológus szakorvost felkeresnie?

 

A diabetológia az orvostudomány azon ága, amely a cukorháztartás zavaraival, a cukorbetegség gyógyításával és a szövődmények megelőzésével foglalkozik. A diabétesz a szénhidrát-anyagcsere zavara, amely során a szervezetbe jutott és fel nem használt cukor elárasztja a szöveteket.

A vércukorszint kóros megemelkedése jelezheti a betegséget. Kialakulásáért felelős lehety a hasnyálmirigy, amely nem termel elég inzulin hormont, de előfordulhat az is, hogy a szervezet érzéketlen az inzulinnal szemben (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány).

A cukorbetegség esetében megkülönböztetünk prediabéteszt (cukorbetegséget megelőző állapot, ahol a vércukorszint magasabb a normál értéknél), terhességi diabéteszt, valamint 1-es típusú diabéteszt, és 2-es típusú cukorbetegséget. ​

1-es típusú diabétesz


Ez egy olyan autoimmunn betegség, melynél az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Az inzulintermelő sejtek pusztulása inzulinhiányhoz vezet, ami a vércukorszint felborulását eredményezi a szervezetben. A betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel (inzulin pótlás injekció formájában, inzulinpumpa alkalmazása) azonban kordában tartható.
Az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans szigeteiben található, béta-sejtek által termelt hormon, amely szerepe szerint a cukor beépülését segíti elő a sejtekbe.

2-es típusú cukorbetegség

​Ebben az esetben a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint csökkentő hatását megfelelően érvényesíteni, azaz inzulinrezisztencia áll fenn. Az inzulinrezisztencia mögött az inzulin receptorok hibás működése áll. A 2-es típusú diabétesz a vércukorszint rendszeres ellenőrzése mellett kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással, megfelelő testmozgással, bizonyos esetekben gyógyszeres kezeléssel kiegészítve visszaszorítható.


Diabétesz esetén az alábbi szolgáltatásokkal állunk rendelkezésére:
  • cukorbetegség (diabetes mellitus) szűrés

  • gyógyszeres kezelés beállítás, diétás gondozás

  • terhességi cukorbetegség gondozás

  • diabetes szövődménykivizsgálás és kezelés

  • diétás szaktanácsadás

  • telemedicinás monitorozás

  • laborvizsgálatok

RENDELÉSI IDŐ

Az egyes szakrendelések oldalán, illetve szakorvosaink neve mellett találja a rendelési időket.

1132 Budapest, Visegrádi u. 40.

+36 20 344 3733

  • White Facebook Icon

Kapcsolat

Köszönettel vettük üzenetét!

bottom of page