top of page

5 jellemző tünet, ami 2-es típusú diabéteszre utalhat

A 2-es típusú diabétesz (cukorbetegség) tünetei között találunk 5 olyat, amely nagy valószínűséggel utal a betegség jelenlétére. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalja, ne halogassa, hogy orvoshoz forduljon! Legyen minél hamarabb diagnózis a kezében, mert kezelés nélkül a diabétesz komoly szövődményeket okozhat!




2-es típusú diabétesz 5 jellemző tünete
2-es típusú diabétesz 5 jellemző tünete

A 2-es típusú diabétesz a lappangó ellenség

Sajnálatos módon, a 2-es típusú diabétesz komoly szövődményeket okozhat, amelyek a szív- és érrendszeri problémáktól a veseelégtelenségig és az idegkárosodásokig is terjedhetnek. Ezek a szövődmények akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhatnak, mint például az amputáció vagy a látás elvesztése. Ezért kiemelten fontos a cukorbetegség időben történő diagnosztizálása és megfelelő kezelése.


Gyakran előfordul, hogy a cukorbetegek az első években nem tapasztalnak tüneteket, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják azokat, és a betegség csak véletlenül, rutinszerű vérvizsgálat során kerül felfedezésre. Azonban bizonyos jelek figyelmeztethetnek a cukorbetegség lehetőségére, ezért érdemes ezekre odafigyelni, és ha többet is észlelünk magunkon belőlük, mielőbb felkeresni az orvost!



A 2-es típusú diabétesz 5 legjellemzőbb tünete


1. Folyamatos szomjúságérzet / Gyakori vizelési inger / Hirtelen fogyás

Az egyik korai jel, mely felhívhatja a figyelmet a diabétesz jelenlétére, a gyakori és fokozott vizeletürítés. A vesék normális esetben szűrik a glükózt a vérben, de ha túlzottan megnő a glükóz szintje, a vesék nem képesek hatékonyan visszaszűrni azt, így a felesleges mennyiség a vizelettel távozik. Ennek következtében a szervezetből folyadék is ürül, ami dehidratáltsághoz vezet, és emiatt megjelenhet az acetonos lehellet.


Ha valóban a magas vércukorszint áll a szomjúság hátterében, akkor a megnövelt folyadékbevitel sem tudja ezt kielégíteni. Ebben az esetben gyakran kell wc-re mennie, éjszaka is többször ébred fel vizelési inger emiatt, vagy folyamatosan szomjas még akkor is, ha sok folyadékot fogyaszt.


Mivel a vizelettel távozó glükóz nem raktározódik a szervezetben, nem szívódik fel a sejtekben, akár drasztikus fogyás is elindulhat.



1. jellemző tünet: folyamatos szomjúságérzet; vizelési inger
1. jellemző tünet: folyamatos szomjúságérzet; vizelési inger


2. Állandó éhségérzet / Falási rohamok

Az állandó éhségérzet vagy a hirtelen, nehezen kielégíthető farkaséhség is jelezheti a cukorbetegség jelenlétét, ahogyan az is, ha gyakran túlzásba visszük az evést. Annak ellenére, hogy elegendő táplálék kerül a szervezetbe, a sejtek nem képesek hatékonyan hasznosítani azt. Vagy a testünk úgy érzékeli, hogy nem kap elegendő energiát (vagyis glükózt), még akkor sem, ha valójában felesleg van belőle.


Ebben az esetben a szervezetünk egyetlen lehetséges választ ad: fokozódik az éhségérzet, hogy biztosítsa a szükséges energiát. Emellett az étkezés sem enyhíti ezt az éhségérzetet, még akkor sem, ha az elfogyasztott étel mennyisége és tápanyagtartalma megfelelő.



2. jellemző tünet: éhségérzet; falási inger
2. jellemző tünet: éhségérzet; falási inger


3. Nehezen gyógyuló sebek / Száraz, viszkető bőr

A magas vércukorszint következtében a vérerek elveszíthetik rugalmasságukat és szűkülhetnek. Ennek eredményeként kevesebb oxigéndús és tápanyagokban gazdag vér jut el a sejtekhez, ideértve a sérült területeket is. A keringési rendellenesség következtében a sebek és sérülések lassabban és nehezebben gyógyulnak, különösen a végtagokon, a kéz-és lábfejen. Emellett a bőr szárazzá, viszketővé válhat és kipirosodhat.


A sebek lassabb gyógyulása mellett előfordulhat, hogy fertőzések alakulnak ki és fekélyessé válnak. A cukorbetegek általánosságban hajlamosabbak a fertőzésekre, mivel az immunrendszerük gyengébb. A leggyakoribb fertőzések a bőrt, a húgyutakat és a hölgyek esetében a hüvelyt érinthetik. Ezek a fertőzések nemcsak nehezen és lassan gyógyulnak, hanem gyakran vissza is térnek.



3. jellemző tünet: nehezen gyógyuló sebek; bőrszárazság
3. jellemző tünet: nehezen gyógyuló sebek; bőrszárazság


4. Extrém fáradékonyság / Szédülés

A cukorbetegség következtében a sejteknek hiányozhat az elegendő tápanyag és oxigén. A glükózból származó energia is hiányzik, annak ellenére, hogy a vér glükózszintje magas. Ennek eredményeként fáradtnak, kimerültnek és gyengének érezhetjük magunkat, sokszor szédülhetünk is. Még akkor is, ha elegendő mennyiséget alszunk és egészségesen táplálkozunk.



4. jellemző tünet: fáradékonyság; szédülés
4. jellemző tünet: fáradékonyság; szédülés


5. Látásromlás

A diabéteszes retinopátia a szem látóhártyájának betegsége, amely cukorbetegeknél alakul ki és bizonyos esetekben súlyos látásromláshoz vezet. Ez a betegség a diabétesz leggyakoribb szemészeti szövődménye, ami 1-es és 2-es típusú cukorbetegség esetén is kialakulhat. A betegségért a tartósan magas vércukorszint felel, amely a retina erezetének az elváltozásához és sérüléséhez, valamint üvegtesti bevérzéshez vezethet. Bár a diabéteszes retinopátia gyógyítható, ha elhanyagolják, akkor akár vakságot is okozhat.



5. jellemző tünet: látásromlás
5. jellemző tünet: látásromlás


Mi a tehendő, ha fenti tünetek közül valamelyiket tapasztalja?

Tegyen meg három dolgot, ha a fenti tüneteket tapasztalja:

  1. Kérjen időpontot vérvételre! A Visegrádi40 Magánrendelőben vegye igénybe Diabétesz Csomag Laborvizsgálatot!

  2. A laborlelet kézhezvétele után foglaljon időpontot diabetológus szakorvosi konzultációra!

  3. Látogassa meg szemorvosát!


A Visegrádi40 Magánrendelőben mindig Ön az első!





370 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page