top of page

Lábfájdalom és lábdagadás a nyári hónapokban? Így segíthetünk (magunkon).

Frissítve: 2023. dec. 13.

Ebben a bejegyzésben egy olyan problémáról szeretnék írni, amely sokunkat érint a meleg idő beköszöntével: ez pedig a lábfájdalom, lábdagadás, mely főleg estére válik zavaróvá, éjszaka pedig gyakran ébredhetünk fel arra, hogy görcsöl a lábikránk. Főleg nyáron, a nagy és tartós meleg hatására tapasztaljuk ezeket a kellemetlen tüneteket, amelyek akár életminőségükre is hatással lehetnek. A nyári hónapokban a mi rendelőnkbe is többen érkeznek ezekkel a panaszokkal, ezért fontosnak tartom, hogy kellő mennyiségű és hiteles információval lássam el Önöket a témában.


Először tisztázom, hogy mi az oka a tünetek kialakulásának, ezután kitérek a lehetséges otthoni tünetenyhítési technikákra, végül felhívom a figyelmet arra,, hogy mikor fontos angiológus szakorvoshoz forudlni.


lábfájdalom és lábdagadás nyári melegben


Miért fáj és dagad be a lábunk a nyári melegben?


A meleg kihatással van a vérkeringésre és a vénák működésére. Amikor meleg van, az erek kitágulnak, amely a vér fokozott áramlását eredményezi. A nagy meleg hatására kitágult erek idővel tartós problémákat okozhatnak az erek falában és a szelepekben.


A leggyakoribb probléma, amivel találkozhatunk, az ún. vénás elégtelenség, a visszerek kialakulása. Ez az állapot akkor következik be, amikor a vénák nem képesek hatékonyan visszavinni a vért a szívbe, és a vér pangani kezd a lábakban. Ennek következtében lábfájdalom, lábdagadás lép fel. Idővel a vénák tovább tágulhatnak, és a tünetek még súlyosabbá válhatnak.


lábfájdalom és lábdagadás nyári melegben

Mit tehetünk a lábfájdalom és lábdagadás enyhítésére otthon?


Íme a javaslataim:

  1. Hűtés: Használjunk lábfürdőt vagy hideg pakolást a lábakon a hőmérséklet csökkentésére és a duzzanat enyhítésére. Kerüljük a forró fürdőt és a hosszan tartó meleg zuhanyt.

  2. Kényelmes lábbeli: Válasszunk olyan cipőt, amely kényelmes, jól szellőzik és nem szorítja a lábat. Kerüljük a magas sarkú cipők viselését hosszabb ideig, mert ezek a lábfejet terhelik és ronthatják a keringést.

  3. Rendszeresen testmozgás: A napi testmozgás segíti a vérkeringést és erősíti az izmokat. Válasszunk olyan mozgásformát, amely nem terheli túlzottan a lábakat, például úszás vagy kerékpározás.

  4. Kompressziós kezelés: A kompressziós harisnya vagy zokni viselése segíthet a lábak vénás áramlásának javításában. Ezek a speciális ruhadarabok megfelelő nyomást biztosítanak az érrendszerre és képesek csökkenteni a duzzanatot.


Lábfájdalom és lábdagadás enyhítése otthon

Mikor forduljunk angiológus szakorvoshoz?


Amikor a lábfájdalom és duzzanat súlyos vagy tartósan fennáll, érdemes angiológus orvoshoz fordulni. Az angiológus szakember specializálódott az érrendszeri betegségekre, és meg tudja állapítani a lábfájdalom és duzzanat pontos okát. Az alábbi esetekben különösen ajánlott az angiológus felkeresése:

  1. Ha a lábfájdalom és duzzanat súlyos vagy egyre rosszabbodik.

  2. Ha a tünetek gyakran visszatérnek, és jelentős kényelmetlenséget okoznak.

  3. Ha egyéb tünetek jelentkeznek, például bőrváltozások, sebek, fekélyek vagy lábszárfekély.

  4. Ha korábban diagnosztizáltak vénás elégtelenséget vagy más érrendszeri problémákat.

  5. Ha a lábfájdalom és duzzanat mellett légszomj, mellkasi fájdalom vagy más szokatlan tünet is jelentkezik.


Milyen vizsgálatokat végez el a szakorvos az angiológiai rendelésen?


Amikor egy páciens felkeresi az angiológus rendelőjét lábfájdalom és duzzanat miatt, az orvos számos vizsgálatot végezhet annak érdekében, hogy megállapítsa a tünetek pontos okát. A következő vizsgálatok közül választ az angiológus:

  1. Anamnézis felvétel: Az orvos részletesen megkérdezi a páciens panaszait, a tünetek jellegét, időtartamát és súlyosságát. Emellett érdeklődik az általános egészségi állapot, az életmód és az esetleges korábbi érrendszeri problémák iránt is.

  2. Fizikai vizsgálat: Az angiológus megvizsgálja a lábakat és az érrendszert. Megfigyeli a lábak megjelenését, keresi a bőrváltozásokat, sebeket, fekélyeket vagy lábszárfekélyeket. Értékeli a lábak pulzusát, tapintja az érrendszert és észleli az esetleges duzzanatot vagy fájdalmas területeket.

  3. Ultrahang vizsgálat: Az ultrahang segítségével az angiológus képet kap az érrendszeri állapotról. Ez a vizsgálat lehetővé teszi az érrendszer, például a vénák és az artériák állapotának elemzését,, és segít az esetleges elzáródások, vérrögök vagy egyéb rendellenességek azonosításában.

  4. Doppler vizsgálat: A Doppler ultrahang vizsgálat a véráramlás sebességének és irányának mérését teszi lehetővé az érrendszerben. Ez segít az érbetegségek, például a visszér vagy az érszűkület diagnosztizálásában.

  5. Egyéb speciális vizsgálatok: Bizonyos esetekben az angiológus további speciális vizsgálatokat is elrendelhet, például CT vagy MRI vizsgálatot az érrendszeri struktúrák részletesebb értékeléséhez.

Ezen vizsgálatok eredményei alapján az angiológus orvos pontos diagnózist tud felállítani és meghatározza a legmegfelelőbb kezelési tervet. Ez magában foglalhatja az életmódbeli változtatásokat, gyógyszeres terápiát, kompressziós terápiát vagy akár sebészeti beavatkozást a súlyosabb esetekben.


kényelmes lábbeli a nyári melegben

A Visegrádi40 Magánrendelőben gyorsan és várakozás nélkül diagnosztizálunk és kezelünk


Ha bármilyen lábproblémával küszködik és az otthoni kezeléssel nem tudja egyértelműen csökkenteni a kellemetlen lábfájdalmat és duzzanatot, ne habozzon felkeresni engem a Visegrádi 40 Magánrendelőben! Angiológus szakorvos: Dr. Vértes András. Angiológia rendelési idő: hétfőnként 15-18h.





124 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page