top of page

Minden, amit az EKG vizsgálatról tudni érdemes

Magas vérnyomással küzd? Gyakran érez felgyorsult szívdobogást? Családjában előfordult már szívinfarktus, vagy egyéb szívbetegség? Akkor itt az ideje egy alapos kardiológiai kivizsgálásnak, és kezdjük mindjárt az EKG-val!


Kardiológiai vizsgálat a Visegrádi40 Magánrdenelőben
Kardiológiai vizsgálat

Az EKG (elektrokardiográf) az egyik leggyakrabban végzett orvosi diagnosztikus vizsgálat, melynek során pontos képet kaphatunk a szív állapotáról annak elektromos aktivitása alapján. Ez egy fájdalommentes, alapvető kardiológiai vizsgálat, amely nemcsak a percenkénti szívverések számát mutatja, hanem információval szolgál a szív ingervezetési zavarairól, ritmuszavarról, szívizomzat károsodásról és a szervezet aktuális stressz-szintjéről is.


A rendelőben végzett, nyugalmi EKG vizsgálat

Az alap EKG vizsgálatot az orvosi rendelőben végezzük olyan esetekben, amikor a tünetek folyamatosan jelen vannak. A páciens hanyatt fekszik, és csuklóira, bokáira fémelektródákat rögzítünk: 8 elektróda a mellkasra, 4 elektróda pedig a karokra és bokára kerül.

Fontos, hogy a páciens nyugalmi állapotban legyen, mert a fizikai aktivitás módosíthatja az EKG görbét. A vizsgálat során a páciensnek nem szabad mozognia, vagy beszélnie, mivel ez a mérés pontosságát befolyásolhatja.

A szabványos EKG 10 másodperces időtartamban rögzíti a szív elektromos jeleit. Egy ilyen rövid felvétel is elegendő ahhoz, hogy a folyamatosan fennálló rendellenességet kimutassa.


Nyugalmi EKG vizsgálat
Nyugalmi EKG vizsgálat a rendelőben

De mit tehetünk, ha a tünetek nem folyamatosan vannak jelen, hanem kiszámíthatatlanul térnek vissza? Ebben az esetben egy rövid EKG vizsgálat általában nem elegendő a probléma feltérképezéséhez. Ha a tünetek időszakosan jelentkeznek, ki-be kapcsolnak, a 24, vagy 72 órás Holter EKG vizsgálat jelenti a megoldást.


Hogyan zajlik a folyamatos Holter EKG vizsgálat?

A hagyományos holter készülék egy kis méretű, pánttal és kábelekkel felerősített, hordozható eszköz, mely folyamatosan rögzíti a szív elektromos jeleit 24, 48, vagy akár 72 órán keresztül. Az elektródákat a mellkasra rögzítik, a készüléket pedig, - amely nem analizál, csak rögzíti a jeleket - a vizsgálat ideje alatt végig hordanunk kell. Az elemzés a készülék visszavitele után történik az orvosi rendelőben. A kardiológus számítógép segítségével keresi meg a rendellenességet, rejtőzködő promlémákat.


Hagyományos Holter EKG vizsgálat
Hagyományos Holter EKG vizsgálat

A Holter vizsgálatok új generációja - Livetec Live ECG. Az észrevétlen és kényelmes kábel nélküli Holter

A Visegrádi40 Magánrendelőben a holter vizsgálatot egy új generációs készülékkel végezzük, melyet páciensünk észrevétlenül visel 24, vagy 72 órán keresztül. A kis méretű - mindössze 30g súlyú - eszközt egyszerűen tapaszokkal rögzítjük a mellkasra a rendelőben. Ez a készülék kábel nélkül működik, nem zavar a mozgásban, alvásban, bármilyen hétköznapi tevékenység végzésében.


Livetec LiveECG, a kényelmes és észrevétlen holter
Livetec LiveECG, a kényelmes és észrevétlen holter

Makacsul visszatérő de "véletlenszerűen" jelentkező szívritmus panaszok, hullámzóan előforduló, erős szívdobogás, szédülés, látás homályosodása esetén, válassza a Visegrádi40 Magánrendelő kardiológiai szolgáltatásai közül a 24, vagy 72 órás Holter vizsgálatot, melyhez most ajándékba kapja a kardiológus szakorvosi kiértékelést!


A kiértékelést email-ben küldjük el Önnek és feltöltjük az EESZT-be is, a készülék visszaadásától számított 2 munkanapon belül. A szakorvosi kiértékelésben kardiológus kollégánk javaslatot tesz esetleges további kivizsgálásra, vagy kezelésre.












367 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page