top of page

Mikor érdemes belgyógyászhoz fordulnunk?

Mit kell tudni a belgyógyászatról? Pontosan mivel foglalkozik a belgyógyász? Mikor kell hozzá fordulni? Cikkünkben ezt a témát vesszük szemügyre és persze hozzuk a kérdésekre a válaszokat.


Mikor forduljunk belgyógyász szakorvoshoz?
Mikor forduljunk belgyógyász szakorvoshoz?

Az orvostudomány sokféle területre tagolódik attól függően, hogy mivel foglalkoznak az egyes területek. Az egyik ilyen nagy terület a belgyógyászat, amely rendkívül sokoldalú, hiszen számos problémára kínál megoldást és kezelési javaslatokat.


Mint a neve is sugallja, a belgyógyász foglalkozik olyan panaszokkal, amelyek belső szervekben vagy rendszerekben alakulnak ki, és első pillantásra nem lehet őket egyértelműen egy specifikus testrészhez, szervhez vagy szakágazathoz kötni.



Mit érdemes tudni a belgyógyászatról?

A belgyógyászat egyike a legátfogóbb orvosi területeknek, amely nemcsak a gyógyítást, hanem a megelőzést és a követést is magában foglalja. Ide tartozik a belső szervek rendellenességeivel és működési zavarával kapcsolatos betegségek kezelése.


Mivel a belső problémák sokféle szervre kihatnak, ezért a belgyógyászatnak számos ágazata van. Ilyenek például a kardiológia, az endokrinológia, a gasztroenterológia, a hematológia, a nefrológia és a pulmonológia.


A belgyógyásznak átfogó ismeretekkel kell rendelkeznie, hogy hatékonyan kezelje a különböző problémákat. Noha előfordulhat, hogy olyan betegségekkel foglalkozik, amelyek csak egyetlen szervre korlátozódnak, gyakran előfordulnak olyan esetek is, amikor a probléma több szerv működését is érinti. Ezekben az esetekben komplex kivizsgálásra és terápiára van szükség a beteg állapotának javítása érdekében.


Vérnyomásmérés
Vérnyomásmérés a belgyógyásznál

Milyen tünetekkel érdemes belgyógyászhoz fordulnunk?

Ha például hasi fájdalom vagy görcsök jelentkeznek, mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni. Időnként előfordulhat, hogy a hasi fájdalom oka egyszerűen a nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű étel fogyasztása, de ha a probléma ismétlődik, vagy nem múlik el 1-2 órán belül, alaposan ki kell vizsgáltatni.


Ugyanez érvényes a gyomorfájdalomra és a gyomorégésre is. Puffadás és teltségérzet is előfordulhat étkezést követően. Fontos figyelmet fordítani arra, hogy milyen gyakran jelentkeznek ezek a tünetek, valamint milyen erősek. Ha refluxot, bélfájdalmat vagy bélgyulladást gyanítunk, akkor is ajánlott felkeresni egy belgyógyászt.



2. jellemző tünet: éhségérzet; falási inger
Tartós gyomorpanaszok esetén forduljon belgyógyászhoz!

A mellkasi fájdalom olyan tünet, amelyet komolyan kell venni, főleg ha ismétlődik, és esetleg nehézlégzés is társul hozzá. Ez lehet szívroham előjele is.


Ha gyakori fejfájást és szédülést tapasztalunk, érdemes azt is kivizsgáltatni. A tünetek mögött számos probléma meghúzódhat, amelyek lehetnek súlyosak vagy kevésbé súlyosak. Fontos tehát, hogy biztosra menjünk.


Az étvágytalanság és a hányás is figyelmeztető jelek lehetnek, ha gyakran előfordulnak és nincs rájuk magyarázat. Ez igaz a székrekedésre és a hasmenésre is. Emellett az ismeretlen eredetű láz sem hagyható figyelmen kívül, mivel a szervezetünk ezzel is jelezhet valamilyen problémát vagy betegséget.



3. jellemző tünet: nehezen gyógyuló sebek; bőrszárazság
Ha gyakori fejfájást, szédülést tapasztal, érdemes kivizsgáltatnia!

Szükség van beutalóra?

Ha háziorvosához nehéz bejutnia, panaszai a háziorvosi vizsgálat és terápia ellenére is fennálnnak, vagy esetleg nem elégedett az ott tapasztalt orvos-beteg kommunikációval, bizalommal fordulhat magánorvoshoz. Ráadásul még beutalóra sem lesz szüksége, hogy felkeressen egy magánrendelőben praktizáló belgyógyászt!


Konzultáció a belgyógyásszal magánrendelésen
Konzultáció a belgyógyásszal magánrendelésen

Belgyógyászati vizsgálatok a Visegrádi40 Magánrendelőben

A fent leírt panaszok bármelyikável bizalommal fordulhat belgyógyász szakorvosainkhoz! Nálunk nincs sorban állás, várakozás és rendelkezésünkre állnak a szükséges diagnosztikai eszközök is ahhoz, hogy biztonsággal diagnosztizáljuk panaszai eredetét: labor, EKG, Holter, UH, MRI, CT. Gyorsan, pontosan dolgozunk, mindig odafigyelve arra, hogy kommunikációnk udvarias, világos és egyben megnyugtató legyen.


5. jellemző tünet: látásromlás
Ultrahang (UH) vizsgálat a Visegrádi40 Magánrendelőben

A Visegrádi40 Magánrendelőben mindig Ön az első!





bottom of page