top of page

Miért az ultrahang vizsgálat az egyik legfontosabb diagnosztikai eszköz?

Az ultrahang vizsgálat (UH) egy kíméletes, fájdalommentes eljárás, amellyel belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, valamint ízületi és érproblémák fedezhetőek fel.



Ultrahang vizsgálat a Visegrádi40 Magánrendelőben
Ultrahang vizsgálat a Visegrádi40 Magánrendelőben

Az ultrahang olyan hanghullámtartomány, melyet az emberi fül nem érzékel. Ha az ultrahang hullámokat egy vizsgálófej segítségével a testre irányítják, azok, az onnan visszaverődő hullámok segítségével – akár mozgás közben is – képesek kép ábrázolására.


A helyes diagnózis felállításának az ultrahang vizsgálat az egyik legfontosabb eszköze, mert segítségével a szervek szerkezeti eltérései kiválóan feltérképezhetőek.


Hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat

A hasüregi, a kismedencei szervek vizsgálatára alkalmas. Ezek a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, nők esetében a méh, a petefészkek, férfiaknál a here, a prosztata egyaránt vizsgálható ultrahanggal. Az UH vizsgálat segítségével a hasüregben futó nagyobb erekről, a nyirokcsomókról is vélemény alkotható.


A szervek méretbeli változásai, szerkezeti eltérései, fejlődési rendellenességei éppúgy láthatóak a hasi- és kismedencei uh vizsgálattal, mint a ciszták, kövek, tályogok, jóindulatú zsír- és izomdaganatok, rosszindulatú tumorok, a hasüregi folyadék.


Fontos: A hasi- és kismedencei UH vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni, folyadékpótlásra csak a szénsavmentes ásványvíz javasolt. Kismedencei, vagy kifejezetten hugyhólyag UH-nál viszont fontos, hogy a páciens telt hólyaggal érkezzen, ezért nem javasolt a vizeletürítés vizsgálat előtt.


Hasi ultrahang vizsgálat - Visegrádi40 Magánrendelő
Hasi ultrahang vizsgálat

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A pajzsmirigy két lebenyének és a mellékpajzsmirigy vizsgálatának elengedhetetlen eszköze az ultrahang. Segítségével jól láthatók a lebenyek szerkezete és mérete, a pajzsmirigyben esetlegesen jelen lévő göbök, ciszták, gyulladásos folyamatok.


pajzsmirigy uh fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy diagnosztikáján kívül a nagy nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók vizsgálatában is.


Nyaki artéria (verőér) ultrahang vizsgálat

A nyaki artériák szerkezete, a vér áramlása jól megítélhető az úgynevezett Color Doppler segítségével, ami valójában egy színes ultrahang vizsgálat. Az érfali meszesedések elhelyezkedése, szerkezete, mérete, az általuk okozott érszűkületek pontos meghatározására ez a speciális ultrahang kiváló.


Nyaki erek doppler ultrahang vizsgálata

A központi idegrendszert ellátó nagyerek, valamint a nyakon futó nagyerek vizsgálata az érfal állapotát illetve a véráramlást nézi. A vizsgálatnak köszönhetően az érszűkülethez illetve érelzáródáshoz vezető, érelmeszesedésre való hajlam korán felismerhető.



Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat - Visegrádi40 Magánrendelő
Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

Ízületi ultrahang vizsgálat

Az ízületek szalagjainak, az inak, a rostok, porcok, valamint az ízületi kóros folyadékgyülemek és a környéki vázizmok vizsgálatánál is alkalmaznak ultrahangvizsgálatot. Az ízületi ultrahang az ízület környéki meszesedések, izmok és inak esetleges sérülései, ízületi gyulladásai, a környéki meszesedések is kimutathatók.


Végtagi erek duplex doppler ultrahang vizsgálata

A Doppler ultrahang a páciens különböző testrészeinek, végtagjainak keringését vizsgálja. Az erek funkcióját, valamint az esetlegesen fennálló kóros eltéréseket nézzük. A vizsgálat vénagyulladásról, vénás trombózisról, valamint vénás billentyűelégtelenségről adhat képet.




Végtagi erek ultrahang vizsgálata a Visegrádi40 Magánrendelőben
Végtagi erek ultrahang vizsgálata

Ultrahang vizsgálatok a Visegrádi40 Magánrendelőben

Rendelőnkben az ultrahang vizsgálatokat radiológusok végzik és az eredmények alapján diagnózist állítanak fel. Javaslatot tesznek esetleges további vizsgálatok elvégzésére és a kezelésre vonatkozóan.


Pácienseink az alábbi radiológiai ultrahangvizsgálatokra foglalhatnak időpontot:

  • Máj szerkezeti ultrahang vizsgálata

  • Pajzsmirigy, nyálmirigy ultrahang vizsgálata

  • Hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat

  • Duplex doppler végtagi artériás erek ultrahang vizsgálata

  • Duplex doppler végtagi vénás erek ultrahang vizsgálata

  • Duplex doppler hasi szervek ultrahang vizsgálata

  • Duplex doppler nyaki szervek, nyálmirigy ultrahang vizsgálata


Várjuk Önt a Visegrádi40 Magánrendelőben barátságos környezetben, empatikus és professzionális stábunkkal. Válasszon minket bizalommal, mert nálunk mindig Ön az első!






52 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page